Onze diensten

ISO 13485

Dé norm voor het kwaliteitsbeheer voor medische hulpmiddelen.

ISO 13485 is dé norm voor het kwaliteitsbeheer voor medische hulpmiddelen. Deze norm is afgeleid van de bekende ISO 9001 norm voor kwaliteitsmanagement. De internationale standaard ISO 13485 is echter toegespitst op het fabriceren van medische hulpmiddelen. De bijbehorende normeisen geven een praktische basis voor het naleven van Europese richtlijnen, voorschriften en andere wet- en regelgeving voor medische hulpmiddelen. De ISO 13485 norm bestaat uit 8 hoofdstukken en is vergelijkbaar met veel andere ISO normen. Hoofdstuk 1 t/m 3 is inleidend, 4 t/m 8 bestaat uit de specifieke normeisen.

Medische hulpmiddelen

Een medisch hulpmiddel is volgens de RIVM een product die gebruikt wordt bij het voorkomen, diagnosticeren, behandelen of ondersteunen van een ziekte of beperking/handicap. Dit kunnen zowel chirurgische instrumenten als software zijn, bijvoorbeeld voor een gezondheidsapp. De verantwoordelijkheid voor de kwaliteit en veilig van medische hulpmiddelen ligt bij de fabrikant. Medische hulpmiddelen moeten sinds mei 2020 aan de regels van de Europese Verordening medische hulpmiddelen (MDR).

Onze aanpak bij ISO 13485

We plannen graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek met je in zodat we een offerte op maat kunnen maken. Normaliter starten onze Kennisexperts met interviews en een startanalyse waardoor direct de actiepunten inzichtelijk worden. Ook vinden we het belangrijk om zo veel mogelijk aan te sluiten bij wat er al is. De consultants van Cuccibu staan te trappelen om jouw organisatie te helpen professionaliseren en verbeteren. Weten hoe we dat doen? Maak een afspraak, wij vertellen je graag meer!

 

overgangstermijn arbowet
Voordelen ISO 13485 certificering
  • Inzicht in kansen en risico’s
  • Lagere foutmarges, inzicht in processen en verbetermogelijkheden
  • Kunnen toetreden tot Europese markten
  • Altijd kunnen traceren waar het product zich bevindt
  • Verbeterde leveranciersprestaties
  • Voldoen aan gerelateerde wet- en regelgeving (zoals de MDR)
  • Klantverwachtingen realiseren en de tevredenheid verbeteren

Veelgestelde vragen

Wat is ISO 13485?

ISO 13485 is dé norm voor het kwaliteitsbeheer voor medische hulpmiddelen. De bijbehorende normeisen geven een praktische basis voor het naleven van Europese richtlijnen, voorschriften en andere wet- en regelgeving voor medische hulpmiddelen

Is ISO 13485 verplicht?

Certificeren conform ISO 13485 is niet verplicht. In onze adviespraktijk horen we wel steeds vaker dat fabrikanten van medische hulpmiddelen leveranciers verplicht stellen om ISO 13485 te behalen. De voordelen spreken voor zich.

Whitepaper

Kwaliteitsmanagement volgens ISO 13485

Whitepaper ISO 13485
  • Het doel van ISO 13485
  • Overeenkomsten en verschillen met ISO 9001
  • Het certificatieproces

Recente artikelen

Milieu & Energie
richtlijn lithium-houdende energiedragers
24-11-2023
QSN nieuws

Definitieve concept PGS 37-2 richtlijn gepubliceerd

Op 8 november 2023 is het definitieve concept van de PGS 37-2 richtlijn gepubliceerd. PGS staat voor Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen. Deze richtlijn is ontwikkeld om de opslag van lithium-houdende energiedragers te beheersen. Het definitieve concept ligt nu ter goedkeuring bij het Bestuurlijk omgevingsberaad (BOb). Nadat de richtlijn de status ‘definitief’ krijgt, kan het worden opgenomen in de Rijksregels.

Informatiebeveiliging
richtlijn
29-09-2023
QSN nieuws

Nieuw whitepaper: NIS2

In 2016 trad de eerste Network and Information Security directive, ofwel NIS-richtlijn, in werking: een richtlijn om de digitale weerbaarheid van de gehele Europese Unie (EU) te verbeteren. Door de snelle digitale transformatie van de afgelopen jaren heeft de EU sinds 2020 gewerkt aan een nieuwe versie van deze richtlijn: de NIS2. Deze whitepaper vertelt je alles wat je op dit moment moet weten over de NIS2 en de Nederlandse vertaling naar de Wbni.

Risicomanagement
21-09-2023
QSN nieuws

QSN wordt Cuccibu

Vanaf 1 oktober zal QSN haar handelsnaam veranderen in Cuccibu. Naast de naamswijziging zullen we ook verhuizen naar het nieuwe Cuccibu kantoor in Rijswijk.