Jasper Steenkamp

Consultant

Jasper heeft integrale veiligheidskunde gestudeerd en is vervolgens als Kwaliteitsmanager gestart bij een autodealerbedrijf. Vanaf 2017 werkt hij als consultant bij QSN en heeft hij de lead auditor ISO 27001 training gevolgd. Op dit moment begeleidt hij verschillende klanten, met name op het gebied van ISO 27001 en ISO 9001. We laten hem graag zelf even aan het woord.

De snelheid waarmee mijn boodschappenbezorgservice antwoordt op een vraag. Hoe de bezorger elke keer weer – en ongeacht het weer – vrolijk voor de deur staat. Hoe ze je zelfs een handige sticker geven zodat de bezorger klopt in plaats van aanbelt als de kinderen slapen. En ten slotte de persoonlijke aandacht die je krijgt als je een mijlpaal in je totale aantal bestellingen hebt bereikt: dát is voor mij het ultieme voorbeeld van kwaliteit.

Dat oog voor persoonlijke details, zo zou ik mezelf ook graag willen omschrijven. Volgens mijn vrouw ben ik een sociaal persoon die voortdurend om zich heen kijkt. Iemand die alles opmerkt wat er in zijn omgeving gebeurt en soms de kleinste bijzonderheden onthoudt. Ik ben ook altijd reuze benieuwd naar wat er achter iets schuil gaat: wat is de onderliggende vraag? Wat is hetgeen dat mijn klant eigenlijk wil?

Die drive om uit te zoeken wat erachter zit heb ik niet alleen zakelijk, maar ook privé. Daarom kan ik ook echt niet zonder mijn smartphone: ik wil weten wat er om me heen gebeurt. Ik wil de achterliggende informatie weten over een plek waar ik ben, ik wil meegenieten van wat familie en vrienden doen. En ik wil klaar kunnen staan voor anderen. Zodat ik ze, op wat voor manier dan ook, ondersteuning of hulp kan bieden.

Toch zorgt mijn focus op het kleine niet dat ik the bigger picture uit het oog verlies. Integendeel. Bij eindeloze discussies waar hoofdzakelijk over details wordt gesproken zonder dat eerst de hoofdlijnen zijn vastgesteld, haak ik onherroepelijk af. Gelukkig is het vinden van de hoofdlijnen en het vereenvoudigen van complexe zaken een belangrijk onderdeel van mijn werk als consultant.

Een goede synthese van hoofdlijnen en details, dat is ook wat me zo aanspreekt aan biografieën van wartime leaders. Tijdens mijn vorige vakantie las ik het boek The Churchill Factor. Prachtig om te lezen hoe zo’n persoon omgaat met de beslissingen die hij krijgt voorgelegd. Hoe zijn visie, en ook zijn tekortkomingen, het huidige Europa hebben gevormd.

Hoe fijn ik het ook vind om dit soort boeken te lezen, ik ontspan ook ontzettend van wielrennen, varen of rijden; genietend van een zonovergoten landschap samen met vrienden en familie. Het liefst trek ik er spontaan op uit in een cabrio. In zo’n open cabine ervaar je de omgeving veel intenser: je hoort, ziet en ruikt alles. Die liefde voor details, dat is toch wel de terugkerende factor.

Jasper