Onze diensten

ISO 31000

De internationale norm gebaseerd op het Risk Management Framework

De internationale norm ISO 31000 geeft een algemeen referentiekader voor het inrichten van risicomanagement. Ook heeft de norm tot doel om risicomanagementprocessen in huidige en toekomstige ISO-normen te harmoniseren. De norm is niet bedoeld voor certificering. De norm is toepasbaar voor alle typen organisaties, ongeacht grootte en aard van de activiteiten. De norm kan worden toegepast op een breed scala van activiteiten, projecten, producten, assets etc. maar is voornamelijk interessant voor organisatie-breed risk management.

Integraal onderdeel organisatieprocessen

Een van de principes van ISO 31000 luidt dat risicomanagement pas effectief is als het een integraal onderdeel vormt van de processen in de organisatie. Om dit te bewerkstelligen, wordt gebruik gemaakt van het begrip Risk Management Framework (raamwerk voor risicomanagement). De ISO 31000 norm bestaat uit drie hoofdonderdelen, namelijk:

  • De principes voor risk management;
  • Het risk management framework;
  • Het risk management proces.

Meer weten?

Wil jouw organisatie aan de slag met risicomanagement conform ISO 31000? Onze consultants helpen je graag. Wij kunnen onder andere ondersteunen bij het opzetten van een Risk Management Framework. Neem contact met ons op en we vertellen je graag alles over de mogelijkheden.

 

Informatiebeveiliging assurance
Waarom kiezen voor ISO 31000?
  • Brug tussen financiële en fysieke risico’s; de eerste categorie is vaak het domein van Controllers en Internal Auditors en de tweede het domein van de Operational Manager in samenwerking met de KAM-manager.
  • Handvat voor organisaties die aan het begin staan van het invoeren van organisatiebreed risicomanagement.
  • Paraplu en integratiekader voor afzonderlijke managementsystemen voor specifieke risico’s, zoals kwaliteits-, milieu- en arbomanagement.
  • Spiegel voor organisaties die al een eind op weg zijn met risicomanagement en eventueel een ander model gebruiken: wat kunnen zij nog leren en verbeteren op basis van ISO 31000?

Whitepaper

Risicomanagement volgens ISO 31000

Risicomanagement
  • Toelichting op begrip risicomanagement
  • Onderdelen ISO 31000 norm
  • Toepassingsmogelijkheden

Veel gestelde vragen

Wat is ISO 31000?

ISO 31000 is een internationaal erkende ISO standaard voor risicomanagement. Dit normenschema biedt een begrippenkader en generiek raamwerk voor het managen van risico’s. Daarbij gaat het om bedreigingen, maar ook om kansen die van invloed zijn op het bereiken van de bedrijfsdoelstellingen. De tekst van ISO 31000 is gebaseerd de Plan–Do–Check–Act cyclus en het proces vertegenwoordigt de internationale best practices in risicobeheer.

Voor welke organisaties is ISO 31000 interessant?

De ISO 31000 norm is toepasbaar voor alle organisaties. Omvang, aard of activiteiten doen er in principe niet toe. De norm is voornamelijk interessant voor organisaties die organisatie-breed risicomanagement willen implementeren.

Kan je certificeren op ISO 31000?

Nee, het is niet mogelijk om op de ISO 31000 norm te certificeren.

Trainingen

Aan de slag met risicomanagement

Op aanvraag
8 uur
8 personen
  • Leer alles over risicomanagement volgens ISO 31000.
  • Veel praktijkvoorbeelden en handige templates, direct aan de slag.
  • Ervaren trainers, gemiddeld een 8,5.

Recente artikelen

Milieu & Energie
richtlijn lithium-houdende energiedragers
24-11-2023
QSN nieuws

Definitieve concept PGS 37-2 richtlijn gepubliceerd

Op 8 november 2023 is het definitieve concept van de PGS 37-2 richtlijn gepubliceerd. PGS staat voor Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen. Deze richtlijn is ontwikkeld om de opslag van lithium-houdende energiedragers te beheersen. Het definitieve concept ligt nu ter goedkeuring bij het Bestuurlijk omgevingsberaad (BOb). Nadat de richtlijn de status ‘definitief’ krijgt, kan het worden opgenomen in de Rijksregels.

Informatiebeveiliging
richtlijn
29-09-2023
QSN nieuws

Nieuw whitepaper: NIS2

In 2016 trad de eerste Network and Information Security directive, ofwel NIS-richtlijn, in werking: een richtlijn om de digitale weerbaarheid van de gehele Europese Unie (EU) te verbeteren. Door de snelle digitale transformatie van de afgelopen jaren heeft de EU sinds 2020 gewerkt aan een nieuwe versie van deze richtlijn: de NIS2. Deze whitepaper vertelt je alles wat je op dit moment moet weten over de NIS2 en de Nederlandse vertaling naar de Wbni.

Risicomanagement
21-09-2023
QSN nieuws

QSN wordt Cuccibu

Vanaf 1 oktober zal QSN haar handelsnaam veranderen in Cuccibu. Naast de naamswijziging zullen we ook verhuizen naar het nieuwe Cuccibu kantoor in Rijswijk.