Tips voor werken tijdens extreme warmte

Het is zomer! De temperaturen stijgen. Lekker als je vrij bent, minder als je moet werken. Het is belangrijk om als organisatie passende maatregelen te treffen. Artikel 6.1 van het Arbobesluit geeft aan dat temperatuur geen schade mag veroorzaken aan de gezondheid van werknemers. We geven je daarom graag enkele tips om hier de juiste invulling aan te geven.

  • Werken de medewerkers buiten? Zorg voor beschermende kleding zoals een pet, zonnebril en UV-shirt. Vergeet niet om minimaal 3 keer per werkdag te smeren met zonnebrandcr√®me.
  • Zorg voor extra pauzes in koele pauzeruimtes met voldoende drinkwater. Bekijk de mogelijkheden om de werkzaamheden af te wisselen met werk op een koelere plek.
  • Zet arbeidsmiddelen die veel energie verbuiken zo veel mogelijk uit. Isoleer deze apparaten om warmteafgifte te voorkomen of plaats deze in een aparte ruimte.
  • Zorg voor regelmogelijkheden. Laat medewerkers bijvoorbeeld het inspanningsniveau verlagen door zelf het werktempo te bepalen en geef medewerkers op kantoor de vrijheid om van de kledingafspraken (bijvoorbeeld altijd in pak) af te wijken.
  • Gebruik de Hittestress calculator van FNV om te bepalen of het te warm is om te werken.

Voor gestructureerde aandacht voor gezond- en veilig werken binnen organisaties zijn er diverse certificatienormen zoals de ISO45001 norm, de Veiligheidsladder en de VCA checklist. Heeft jouw organisatie hulp nodig bij het opzetten, implementeren of verbeteren van het arbomanagementsysteem? Neem contact op, onze consultants helpen graag!

Bron: Arboportaal