Onze diensten

Status Energielabel C, voor 10% dreigt een gedwongen besluit

Datum: 18-06-2021

Eerder informeerde we je al in dit nieuwsartikel over de aankomende Energielabel C verplichting voor bedrijfspanden. Indien een bedrijfspand niet aan deze verplichting voldoet, mag het vanaf 1 januari 2023 niet meer als kantoor worden gebruikt. Dit staat beschreven in het Bouwbesluit 2012, dit onderdeel is pas in 2018 wettelijk vastgelegd en hierin aangevuld. Het bevoegd gezag gaat toezien en kan overgaan tot gedwongen sluiting.

1 januari 2023 komt in zicht en uit een analyse van vastgoedbeheerder Colliers blijkt dat nog 10% van alle kantoorpaden in Nederland niet aan deze verplichting voldoen. Dit gaat om ongeveer 27,5 miljoen vierkante meter. Ook heeft 48% van alle kantoorpanden nog helemaal geen Energielabel. Naar schatting moeten 65.000 van de 97.000 kantoorpanden in Nederland aan de Energielabel C verplichting voldoen.

Uitzonderingen

Er zijn een paar uitzonderingen voor deze verplichting, namelijk:

  • De gebruiksoppervlakte van de kantoorfunctie is kleiner dan 50% van de totale gebruiksoppervlakte van het gebouw.
  • De gebruiksoppervlakte van de kantoorfuncties en nevenfuncties is kleiner dan 100 m2.
  • Het is een rijksmonument.
  • Het kantoorgebouw wordt ten hoogste 2 jaar gebruikt.
  • Het kantoorgebouw wordt onteigend of aangekocht in het kader van de onteigeningswet.
  • Het kantoorgebouw gebruikt geen energie om het binnenklimaat te regelen.
  • De maatregelen die nodig zijn om energielabel C te realiseren, een terugverdientijd hebben van meer dan 10 jaar.

Update 27 augustus 2021 – Ontwikkelingen Energielabel

Nog even en alle kantoorpanden moeten voldoen aan de Energielabel C verplichting. De afgelopen jaren leek het goed te gaan en zagen we een constante groei in groene Energielabels (label A t/m C). Deze groei is in het afgelopen half jaar afgezwakt. Volgens de labelregistratie heeft nu 40% van de kantoren, die moeten voldoen, energielabel C of beter. Daarnaast heeft 12% energielabel D of slechter en van maar liefst 48% van de kantoren is nog geen label geregistreerd. Daarmee voldoen naar schatting 60% nog niet aan de Energielabel C verplichting. De analyse van vastgoedbeheerder Colliers blijkt daarmee ook niet helemaal te kloppen. Inmiddels zijn alle eigenaren van bedrijfspanden, die moeten voldoen aan de Energielabel C verplichting maar nog niet voldoen, aangeschreven en gewezen op deze plicht.

Een positieve ontwikkeling is dat er maar zelden nieuwe rode labels (label D t/m G) bijkomen. Daarnaast verwacht het Economisch instituut voor de Bouw (EIB) dat ongeveer 30% van de kantoren die op dit moment nog niet in het bezit zijn van een energielabel wel voldoen als zij een geldige energielabel aanvragen. De meeste winst is te behalen bij de relatief kleinere bedrijven. Zij voldoen vaak nog niet aan de Energielabel C verplichting.

Hulp nodig?

Altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Hulp nodig bij het voldoen aan geldende wet- en regelgeving of een andere duurzaamheidsdoelstelling? Neem contact op, we helpen graag.

Contact

Bronnen: RVO en NU

Status Energielabel C