QSN Nieuws:  Energie-investeringsaftrek

Door: Erik Spits

Een fiscale regeling die energiereductie stimuleert

Vanuit de RVO zijn er verschillende regelingen in het leven geroepen om een tal van doelstellingen te realiseren. Velen van ons zijn bekend met de EED (Energy Efficiency Directive) die de huidige situatie op het gebied van duurzaamheid inzichtelijk maakt, evenals het laaghangend fruit m.b.t. energiebesparing, middels de EML (erkende maatregelenlijsten energiebesparing). Deze maatregelen op de EML kenmerken zich voornamelijk door de korte terugverdientermijn van maximaal 5 jaar.

Om ondernemend Nederland verder te stimuleren op het gebied van energiereductie en -bezuiniging is er nog een regeling: De Energie-investeringsaftrek. Deze fiscale regeling is voor energiebewuste investeringen met een veelal langere terugverdientijd (over het algemeen minimaal 5 jaar) aantrekkelijker te maken. Wanneer de beoogde investering voldoet aan gestelde eisen/criteria en de aanvraag tijdig is ingediend, kan de organisatie rekenen op een belastingvoordeel dat kan oplopen tot 11% netto van het geïnvesteerde bedrag.

Waarom relevant?

Veel van onze klanten zijn bezig met verduurzaming en voldoen aan gelende wet- en regelgeving.  De Energie-investeringsaftrek kan interessant zijn, zeker wanneer organisaties gaan renoveren of groots gaan investeren in bedrijfspanden. In sommige gevallen voldoen investeringen eenvoudig aan deze regeling.  Denk aan investering in verlichting, nieuwe CV-ketels, WKK’s, zonnepanelen, etc. Het is daarin echt een drempelverlagende regeling. Overigens is dit niet altijd het geval; wanneer er een grote investering plaatsvindt die een stuk verder gaat dan ‘investeren in nieuwe verlichting of klimaatinstallatie’ komt er veel rekenwerk om de hoek kijken. Desalniettemin is het goed om te weten dat deze regeling bestaat. Dat deze regeling relevant is blijkt ook uit de EED startpagina van de RVO, waar deze regeling een alinea en verwijzing heeft gekregen.

Verder praten?

Moet of wil jouw organisatie met duurzaamheidsdoelstellingen aan de slag? We praten graag met je verder. Neem contact op via info@qsn.nl