Onze diensten

Nieuwe infobeveiligingswetgeving voor AED’s

Datum: 01-06-2021

Sinds vandaag, 1 juni 2021, is er nieuwe infobeveiligingswetgeving voor Aanbieders van Essentiële Diensten (AED’s). Het gaat hier om partijen die een dienst aanbieden waarvan de continuïteit van vitaal belang is voor de Nederlandse samenleving. Hierbij kun je denken aan energieleveranciers, openbaar vervoer, gas, windparken, elektriciteit, telecom en andere partijen waarbij incidenten kunnen leiden tot een maatschappelijke ontwrichting. Zorg valt hier momenteel (nog) niet onder, dit wordt nog nader onderzocht.

AED’s moeten per vandaag maatregelen treffen om netwerk- en informatiesystemen te beveiligen. Doel hiervan is om ernstige ICT incidenten te voorkomen en de weerbaarheid te verhogen. Er wordt ruimte aan de AED geboden voor een passende invulling. Er kan ook worden aangesloten op sectorspecifieke wetgeving en bestaande normenkaders als ISO 27001, e.e.a. in overleg met de toezichthouder.

Meer weten of concrete hulp nodig voor jouw organisatie? We helpen je graag.

Neem gerust vrijblijvend contact op

Contact
Informatiebeveiliging assurance

Kennisbank

Milieu & Energie
onderzoeksplicht
12-05-2023
QSN Blog

Energiebesparings-, informatie- en onderzoeksplicht

Heeft jouw organisatie een groot energieverbruik? Dan kan het heel goed zijn dat je moet voldoen aan de energiebesparings- en informatieplicht en/of de onderzoeksplicht. Wanneer dit het geval is moet de organisatie besparende maatregelen nemen die zich binnen vijf jaar terugverdienen. 

Informatiebeveiliging
Wegiz
02-05-2023
QSN nieuws

Wegiz unaniem aangenomen

Op Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel voor de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz) unaniem aangenomen. De Wegiz treedt op 1 juli, na publicatie in het Staatsblad, in werking en gaat verplichten dat gegevensuitwisseling tussen zorgaanbieders elektronisch verloopt.

Informatiebeveiliging
Consultant Informatiebeveiliging
20-04-2023
QSN Blog

Veilig omgaan met gegevens

De digitale criminaliteit neemt toe en dus wordt het veilig omgaan met gegevens steeds belangrijker. Het veilig omgaan met gegevens is een combinatie van het opzetten van veilige systemen, voldoen aan wet- en regelgeving en bewustwording. Information Security Consultant Lisa deelt 10 tips voor het veilig omgaan met gegevens.