Onze diensten

Dag van de systeembeheerder

Datum: 29-07-2022

In een wereld waar steeds meer wordt gedigitaliseerd is de functie van systeembeheerder onmisbaar binnen een organisatie. De systeembeheerder doet vaak heel veel op de achtergrond maar heeft desondanks een belangrijke rol, ook op het vlak van informatiebeveiliging. Elk jaar op de laatste vrijdag van juli worden de systeembeheerders in het zonnetje gezet. Het is vandaag de dag van de systeembeheerder.  

Wat doet een systeembeheerder?

Een systeembeheerder is continu bezig met het optimaliseren van de IT-infrastructuur van een organisatie. Ook handelt hij/zij gebruikersvragen af en wordt er advies gegeven rondom ICT. Bij de volgende activiteiten speelt de systeembeheerder (vaak) een rol: 

  • Het monitoren van (productie)systemen op virussen en overige malware;
  • Wijzigingsbeheer, met de daarbij horende systeemacceptatietest in een aparte testomgeving, en het uitvoeren van updates op systemen waarin bijvoorbeeld kritieke security patches worden meegenomen;
  • Het veilig verwijderen van apparatuur, onder andere ervoor zorgen dat gegevensdragers veilig worden gewist en vernietigd;
  • Zorgen voor een netwerkscheiding, zoals een apart Wifi netwerk voor gasten;
  • Het instellen van cryptografische beveiliging, bijvoorbeeld het installeren van een encrypte database waarin klantdate wordt opgeslagen;
  • Het uitvoeren van autorisaties en het geven van toegang tot systemen en netwerken, inclusief de controle hierop. Ofwel, zorgen dat iedereen beschikt over de juiste rechten en autorisaties gebaseerd op het ‘need to know’ principe.

Informatiebeveiligingsincidenten

Daarnaast speelt de systeembeheerder vaak een belangrijke rol bij informatiebeveiligingsincidenten. De systeembeheerder zal bijvoorbeeld in het geval van een hack, virus, vermoeden van datadiefstal of een datalek de eerste onderzoeker en actienemer zijn. Stel er vindt een malware infectie plaats binnen het netwerksysteem van een organisatie. Het is dan van groot belang om snel actie te ondernemen zodat verdere verspreiding van de infectie wordt voorkomen. De systeembeheerder is vaak de bevoegde persoon binnen een organisatie om koppelingen en poorten snel dicht te zetten. Ook heeft hij/zij meestal de rechten om een onderzoek op te starten. In dat geval zal de systeembeheerder de logs induiken en opzoek gaan naar aanwijzingen van malafide inlogs, gebruikersactiviteiten of vreemde software-installaties. Kortom, de systeembeheerder is een onmisbare schakel als het gaat om het beheersen van informatiebeveiligingsrisico’s.  

Meer weten?

Altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en actualiteiten op het gebied van informatiebeveiliging? Schrijf je dan in voor de QSN nieuwsbrief en mis niets. Inschrijven kan via onderstaande button.

Inschrijven nieuwsbrief

informatiebeveiligsincidenten