Onze diensten

TISAX Label

Informatiebeveiliging gespecificeerd voor de automobielindustrie

Er wordt veel gevoelige informatie gedeeld binnen de automobielindustrie. Hierbij kan je denken aan een autofabrikant die gevoelige informatie met een toeleverancier deelt over een nieuw type auto. Het TISAX label heeft als doel om op een uniform niveau informatiebeveiliging in de automotive te realiseren. Het TISAX label stimuleert een gedegen informatiebeveiligingsbeleid en stelt eisen aan het delen van informatie. De belangrijkste aspecten uit de ISO 27001 norm zijn als basis genomen. Echter zijn de vereiste criteria wel toegespitst op de automobielindustrie.

Laat QSN jouw organisatie begeleiden tot het TISAX label

De consultants van QSN staan klaar om jouw organisatie te helpen bij het behalen van het TISAX label. Met dit label bewijst jouw organisatie een betrouwbare partner te zijn voor de automobielindustrie. Meer weten over onze aanpak? Plan een vrijblijvend adviesgesprek met ons in, wij vertellen je graag meer!

Informatiebeveiliging automobielindustrie
Voordelen TISAX
  • Het creëren van een uniform niveau van informatiebeveiliging in de automobielindustrie.
  • Slechts één keer in de drie jaar een beoordeling van het TISAX label.
  • Het opbouwen van erkenning en vertrouwen in de supply chain.
  • Het behalen van een samenwerkingsvoordeel bij automobielfabrikanten.
  • Het actief identificeren en aanpakken van informatiebeveiligingsriciso's.

Veelgestelde vragen

Waar staat TISAX voor?

TISAX staat voor Trusted Information Security Assessment Exchange. Het label is ontwikkeld én eigendom van de German Association of the Automotive Industry (VDA). 

Is het TISAX label verplicht?

Het TISAX label is eigendom van VDA, waar met name Duitse autofabrikanten en toeleveranciers lid van zijn. Het TISAX label wordt dan ook steeds vaker door deze fabrikanten en toeleveranciers als voorwaarde gesteld voor samenwerking. Het TISAX label is op dit moment verplicht voor TIER-1 en TIER-2 leveranciers. Naar verwachting krijgen ook TIER-3 en TIER-4 leveranciers in de toekomst met dit label te maken.  

Hoe werkt het TISAX label?

Aan de hand van criteria wordt besloten op welk niveau een organisatie voldoet aan de TISAX criteria. Indien jouw organisatie het TISAX label wil behalen, is eerst een registratie bij ENX vereist. Zodra deze registratie is geregeld, worden de scope en doelstellingen vastgesteld. Er zijn acht categorieën samengesteld met eisen, gericht op het benodigde niveau van bescherming van de gegevens. Een organisatie moet beginnen met het invullen van een Self Assessment. QSN kan daar uiteraard bij helpen, ook met het verzamelen van bewijslast of het uitzetten van acties. Een Certificerende Instelling zal het Self Assessment beoordelen, aangevuld met een documentencheck en (remote) interview of audit (level 1 of 2). Indien jouw organisatie extra veel bescherming behoeft, is level 3 vereist. Op dit niveau zal altijd een documentencheck en audit op locatie plaatsvinden.

Wat zijn de overeenkomsten en verschillen met ISO 27001?

De overeenkomsten en verschillen tussen ISO 27001 en het TISAX label lees je in deze blog.

Hoe lang is het TISAX label geldig?

Het TISAX label heeft een geldigheidsduur van drie jaar. Het voordeel is dat er geen tussentijdse beoordeling plaatsvindt, dit scheelt tijd en geld. Er zijn overigens maar een beperkt aantal Certificerende Instellingen die deze audit kunnen uitvoeren, dus goed om rekening te houden met een forse wachttijd. 

Whitepaper

TISAX, het label voor de automotive

Informatiebeveiliging automobielindustrie
  • Ontstaan TISAX label
  • Aanvragen TISAX label
  • TISAX versus ISO 27001

Recente artikelen

Milieu & Energie
bedrijfsafval recyclen
15-09-2023
QSN nieuws

Bedrijfsafval scheiden is verplicht

Bedrijfsafval is het afval dat binnen een bedrijf wordt geproduceerd. Het kan gaan om restafval, chemisch afval, bouwafval etc. Als bedrijf ben je verplicht bedrijfsafval te scheiden en gescheiden af te (laten) voeren. Welk afval je moet scheiden, hangt van de situatie af.

Informatiebeveiliging
communicatieplan
11-09-2023
QSN nieuws

Communicatie bij een bedrijfscrisis

Het Business Continuity Plan (BCP) bevat vaak veel technische en organisatorische herstelacties en -maatregelen. Echter, de communicatie met stakeholders is net zo belangrijk. Het is dan ook essentieel om een communicatieplan om te stellen. Door de interne en externe communicatie vooraf te definiëren kun je een cisis snel en effectief managen en weten belanghebbenden wat er speelt en welke impact dit voor hen heeft.

Informatiebeveiliging
Crisis management team
08-09-2023
QSN Blog

De weerbaarheid van organisaties bij een bedrijfscrisis

Organisaties vertrouwen steeds meer op de beschikbaarheid van hun IT systemen etc. terwijl de cijfers laten zien dat er steeds meer dreigingen van buitenaf komen zoals hacks en ransomware aanvallen. Weerbaarheid betekent dat de organisatie goed is voorbereid om zichzelf te verdedigen tegen informatiebeveiligingsproblemen en snel te herstellen als er toch een incident plaatsvindt. Om dit goed in te regelen is het belangrijk dat verantwoordelijkheden en taken duidelijk zijn.