Onze diensten

Vraag van de klant – Waar voldoet een Arbo-verantwoorde thuiswerkplek aan?

Datum: 19-01-2021

In de huidige tijd met de corona pandemie wordt er meer dan ooit thuisgewerkt. Het is belangrijk dat medewerkers zich bewust zijn van de arborisico’s en dat zij de mogelijkheid krijgen om dit op een gezonde- en veilige manier te kunnen doen. De werkgever heeft een zorgplicht en moet zorgen voor een werkplek welke specifiek is aangepast op de werknemer. Daarnaast is regelmatige instructie belangrijk om de werkplek correct te gebruiken en Gezond en Veilig Werken te bevorderen. We geven graag een toelichting op de eisen aan een thuiswerkplek.

Conform welke beginselen moet de thuiswerkplek worden ingericht?

In het Arbeidsomstandighedenbesluit is opgenomen dat de thuiswerkplek moet worden ingericht volgens de ergonomische beginselen. Deze ergonomische beginselen zijn niet nader uitgewerkt in een wettelijke regeling. Wel zijn deze uitgewerkt in Europese- en Nederlandse richtlijnen. Het grootste deel van het thuiswerk betreft beeldschermwerk. Daarnaast kan ook vanuit huis worden gewerkt met gevaarlijke stoffen of machines. De werkgever is dan verantwoordelijk voor de juiste elektrische aansluiting, de beveiliging van de machines en het ter beschikking stellen van noodzakelijke Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM’s).

Waar moet je rekening mee houden bij het inrichten van een thuiswerkplek?

Persoon
Er moet rekening worden gehouden met de persoonlijke fysiek van de medewerker. De lengte van de medewerker is bijvoorbeeld van belang voor het instellen van zowel de hoogte van het bureau, de stoel en de afstand tot het beeldscherm.

Ruimte

  • De ruimte waarin de thuiswerkplek is gesitueerd moet een aangenaam klimaat hebben qua temperatuur en luchtvochtigheid;
  • De thuiswerkplek moet voldoende verlicht zijn en heeft een passend contrast tussen beeldscherm en omgeving;
  • De ramen moeten een instelbare zonwering hebben waardoor er niet te veel daglicht op een beeldscherm op de thuiswerkplek schijnt;
  • De apparatuur mag geen hinderlijke warmte of geluid voortbrengen.

Bureau

  • De hoogte van het bureau is afhankelijk van de lengte van de medewerker;
  • De werktafel of het werkvlak maakt een comfortabele houding van de gebruiker mogelijk en heeft een reflectiearm oppervlak, is voldoende groot en maakt een flexibele opstelling van beeldscherm, toetsenbord, documenten en accessoires mogelijk.

Bureaustoel

  • De bureaustoel moet een in hoogte instelbare zitting hebben welke op de tafelhoogte kan worden aangepast. Op deze manier kan medewerker voldoende bewegen en kunnen de armen een ontspannen houding hebben;
  • De stoel moet zo worden ingesteld dat voeten, bovenbenen en onderrug goede ondersteuning krijgen.

Laptop
Bij een laptop is het nodig om een extra toetsenbord, een losse muis en eventueel een op de juiste hoogte beeldscherm te gebruiken.

Beeldscherm

  • Het beeldscherm heeft een voldoende scherp en stabiel beeld dat de gebruiker gemakkelijk bij kan stellen. Ook is het beeldscherm vrij te plaatsen en gemakkelijk verstelbaar en kantelbaar en heeft het geen hinderlijke glans en spiegelingen.
  • Het beeldscherm is voldoende groot om de informatie te kunnen lezen en moet in een goede positie staan, ca. 50 -80 cm van de medewerker. Voor een optimale hoogte, moet de bovenste regel van de monitorweergave onder de ooghoogte liggen.

Muis
De muis moet dicht bij het lichaam worden geplaatst.

Toetsenbord

  • De gebruiker heeft voor het toetsenbord voldoende plaats voor handen en armen;
  • Het toetsenbord heeft een mat oppervlak.

Voetenstoen
Een voetensteun kan noodzakelijke zijn bij wat kleinere medewerkers. Deze moet een instelbare hellingshoek hebben en een oppervlak van 40 * 30 cm.

Er zijn enorm veel mogelijkheden om een thuiswerkplek ergonomisch in te richten. Denk aan de reguliere ergonomische bureaustoelen, bureaustoelen voor een actievere zit zoals zit-sta krukken, knielstoelen, balans krukken, desk bikes en balansballen. Tevens wordt veel gebruik gemaakt van zit-sta tafels, laptop stands en toetsenborden met een polskussen. De mogelijkheden zijn legio waarbij (persoonlijke) afwegingen gemaakt met betrekking tot nut, noodzaak en in overeenstemming met werkgever en werknemer.

Waar kan ik de details voor de thuiswerkplek vinden?

Details met betrekking tot de inrichting van de thuiswerkplek voor beeldschermwerk zijn opgenomen in de Arbeidsomstandighedenregeling in hoofdstuk 5. Daarnaast zijn Europese richtlijnen opgesteld voor kantoorstoelen, bureaus en zit-sta tafels (NEN-EN 1335, NEN-EN 527, NEN 2441 en NEN 2449). In Nederland wordt gewerkt met de aanvullende praktijkrichtlijn NPR 1813, omdat er in Nederland meer maatverschillen tussen werknemers zijn.

Bronnen: Arboportaal.nl, Wetten.overheid.nl, Nen.nl

thuiswerkplek