QSN Blog: Werken bij QSN – een week in het leven van William

Door: William Kulk 

Inmiddels werk ik alweer anderhalf jaar als ‘Consultant kwaliteit en informatiebeveiliging’ bij QSN. In die tijd heb ik veel geleerd en veel mooie (klant)momenten mogen meemaken. Het is werkervaring waar ik dankbaar en trots op ben. In deze blog deel ik graag mijn ervaringen met je. Wat betekent werken bij QSN nu voor mij?

Een week in het leven van…

Een werkweek bij QSN ziet er (gelukkig) nooit hetzelfde uit. Om toch een idee te geven van de werkzaamheden, neem ik je eerst mee in een random werkweek.

Maandag
Ik start de week met het invullen van de urenstaat van vorige week. Even mijn ‘levenslijn’ Outlook erbij pakken om te kijken welke werkzaamheden ik vorige week heb gedaan. Om 9.00 uur is het tijd voor mijn eerste overleg. Samen met de klant de acties bespreken die in deze sprint van de ISO implementatie zijn opgepakt. Gaaf om te zien wat ze in de afgelopen weken al hebben bereikt! Na de lunch heb ik een overleg met een andere klant ter voorbereiding op de interne audits. Het laatste uur van de dag beantwoord ik nog snel even wat e-mails.

Dinsdag
Vandaag staat een interne audit op de internationale norm voor Informatiebeveiliging, ISO 27001, op het programma. Aan de hand van een auditplanning spreek ik verschillende mensen in een organisatie; van directeur tot magazijnmedewerker. Ik vraag hoe processen lopen en beoordeel in hoeverre dat aansluit op de norm. Hoewel interne audits veel energie kosten, krijg ik er ook veel energie voor terug. Het is enorm belonend als een klant vol zelfvertrouwen en trots toelicht hoe ze zaken voor elkaar hebben. Door jouw adviezen als Consultant die professionaliseringsslag van dichtbij meemaken, daar doe je het voor!

Woensdag
Nu de indrukken van gisteren nog vers in het geheugen liggen, gaan we meteen maar aan de slag met het uitwerken van de auditrapportage. Ik heb veel sterke punten geconstateerd, maar ook zeker een aantal verbeterpunten. Nog even de spreekwoordelijke puntjes op de i voor dat de klant de externe audit heeft… Aan het einde van de dag lever ik de auditrapportage op en bel ik de klant voor een korte toelichting.

Donderdag
Deze ochtend staat het voorbereiden van een management review op de agenda. Ik verwerk alle input van de klant in een overzichtelijke presentatie, zodat het uitvoeren van de management review zo efficiënt mogelijk verloopt. We blikken terug op de afgelopen periode en beoordelen of het managementsysteem goed past bij de organisatie en daarmee hopelijk ook doeltreffend is. De middag staat geblokt voor het uitvoeren van een risicoanalyse, samen met het managementteam van een tech startup. Naast een aantal slechte IT-grappen levert de sessie ook zeker nuttige inzichten op.

Vrijdag
’s Ochtends doe ik de voorbereiding voor een ISO workshop bij een nieuwe klant en ’s middags plan ik wat kennistijd om een online masterclass ‘Veranderen en vernieuwen’ te volgen. Tegen het einde van de middag bel ik nog even met een klant die de laatste dag van de externe audit net achter de rug heeft. De audit is goed verlopen en ze worden voorgedragen voor certificering. Dat is nog eens een goed begin van het weekend!

Vijf redenen om bij QSN te werken

Er zijn uiteenlopende redenen om voor een bepaalde werkgever te (willen) werken. Ik geef je mijn vijf redenen waarom ik graag bij QSN werk:

#1 Inspirerende klanten
Met stipt op 1. Het allerleukste aan mijn werk zijn de ontmoetingen met mensen ‘achter het logo’. Inspirerende ondernemers, gedreven teams en creatieve professionals, elk met hun eigen visie en verhaal. En als je net als ik nieuwsgierig bent aangelegd, zijn al die kijkjes in de keuken natuurlijk een feestje. De verscheidenheid aan klanten maakt dat je blijft groeien als professioneel, omdat elke samenwerking weer nieuwe inzichten met zich meebrengt.

#2 Teamspirit
Hoewel het werk als Consultant een grote mate van zelfstandig vraagt, heerst er binnen QSN een echte teamspirit. Die teamspirit merk je al vanaf de eerste werkdag. Zo is er een uitgebreid onboardingsprogramma en heb je frequent contact met de Teammanager. Je wordt al snel in het diepe gegooid, maar wel met zwembandjes! Daarnaast worden diverse initiatieven georganiseerd om dat teamgevoel aan te moedigen. Van een inspirerende spreker tijdens een overleg tot een deep dive sessie met je team en van online pubquiz tot lieve cadeautjes bij geboorte, ziekte of gewoon, omdat het kan.

#3 Werken aan je skills
Tijdens het onboardingstraject loop je eerst enkele keren mee met een ervaren collega. Al snel ben je ‘in de lead’ tijdens gesprekken met klanten en voor je het weet, begeleid je trajecten van a tot z. Je staat er overigens nooit alleen voor; er is altijd een vangnet van collega’s waar je voor advies een beroep op kunt doen. Persoonlijke ontwikkeling kan snel gaan bij QSN. Het is een opwaartse spiraal: meer werkervaring zorgt voor het beter bedienen van de klant, wat de deur opent voor meer uitdagende projecten, wat weer zorgt voor meer werkervaring. Naast praktijkervaring is er ook aandacht en ruimte voor theoretische kennis. Zo kun je gebruikmaken van een opleidingsbudget en een online leeromgeving waar verschillende trainingen en masterclasses te volgen zijn.

#4 Vrijheid
Werken bij QSN doet een beroep op je ondernemersgeest. Door het zelfstandige karakter van je werk, voelt het soms alsof je eigen baas bent. Dat geeft een fijn gevoel van vrijheid. Je moet wel om kunnen gaan met die vrijheid en een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben. Deze verantwoordelijkheid varieert van het efficiënt indelen van je agenda, het bewaken van je declarabiliteit, een uitdaging zelf durven oplossen maar ook zeker tijdig aan de bel trekken als zaken uit de pas dreigen te lopen. Dat alles zonder het belang van de klant uit het oog te verliezen. Net ondernemen dus.

#5 Faciliteiten
Het is fijn dat de middelen die je nodig hebt om je werk efficiënt te kunnen, ook beschikbaar worden gesteld. Tuurlijk, er zijn mensen die met een aan elkaar getapete laptop prima een applicatie als Instagram in elkaar kunnen programmeren, maar ik werk toch liever met een nieuwe, snelle Surface Pro. Tel daarbij op een volledig ingerichte thuiswerkplek, laatste model iPhone, NS Business Card en een leuke leaseauto en ik ben een tevreden mens.

Enthousiast geworden over QSN en het werk als consultant?
Bekijk onze vacatures!